unclouded.blogg.se

Ur mitt perspektiv..

Så..

Publicerad 2013-02-25 08:55:57 i Allmänt,

Då var det måndag igen, vart tar helgen vägen, var det inte fredag nyss?
Det var tänkt att vi skulle hinna med att sätta upp tavlor i helgen men tiden rann iväg så tavlorna står fortfarande så snällt på golvet. Jimmys grejer står också en del kvar i påsar men han tar nog det tids nog, förstår att han är trött när han kommer hem från jobbet och på helgen vill man ju egentligen bara ta det lugnt.
 
Snart ska jag iväg till skolan, idag är det Samhällskunskap och Svenska på schemat, ja det är inte det roligaste jag vet att läsa Samhällskunskap och jag är inte stormförtjust i min svenskalärare men det är ändå kul att studera. Lite mycket på G i alla ämnen men det löser sig, jag gillar detta. =)
 
Solen skiner idag också, det är skönt, kanske blir det vår snart! Det hade jag inte klagat på iaf, visst älskar jag vintern men jag gillar de andra årstiderna också, vill ha lite av varje.
Hur är det med er, vilken årstid är er favorit? 
Kan nästan slå vad om att 90%, minst, av er tänker "Sommaren". Har jag rätt??
 
Dricker mitt morgonkaffe nu när jag skriver, fick byta ut mitt älskade Zoegas mot Gevalia eftersom mitt gamla kaffe inte var kompatibelt med det nya vattnet. Lite skumt ändå tycker jag, borde det inte vara vatten som vatten? Iaf, så blev Zoegas kaffet fruktansvärt beskt och nästan obehagligt att dricka här i nya lyan så det fick helt enkelt bli ett byte.
 
Nu tänker jag avrunda detta inlägg med att önska er alla en riktigt trevlig dag!
Njut av solen den kan försvinna när som helst! ;)
Puzz <3 <3

Det är ganska kul faktiskt!

Publicerad 2013-02-24 13:01:00 i Allmänt,

Hej mina kära läsare!
 
Nu har jag varit riktigtdålig på att skriva i min blogg det senaste, ber så hemskt mycket om ursäkt för detta, men jag har haft lite fullt upp kan man säga. Så vad har jag sysslat med då?
Jo gissa det ni! ;)
 
Självklart har det varit en hel del med skolan, det har varit 5-6 olika texter som skulle skrivas och lämnas in plus ett prov i matematik. Jag hoppas att vi får svar på hur det har gått med dessa saker under nästa vecka så jag vet lite hur jag ligger till. Förutom skolan så har jag även jobbat såklart, jag trodde aldrig det skulle vara det men, det är jobbigt att jobba kvällar och studera på dagarna. Därför har jag varit alldeles för trött för att orka skriva här, hjärnan har varit lite mosig så att säga.
 
Igår var jag lite duktig måste jag säga, gick upp vid 9, satte igång en tvättmaskin, gick ut på 1,5 timmes promenad med Buffy innan det var dags för frukost. När vi ätit frukost så softade vi lite, Jimmy spelade och jag kollade några episoder av Teen Wolf. Den serien är riktigt nice faktiskt, dock har jag hunnit dra igenom 2 säsonger sedan 14:e så nu måste jag vänta på säsong 3. Inte roligt, borde aldrig få vara säsongsuppehåll i serier. =P
 
När vi hade softat lite så passade jag på att handdiska disken som ska handdsikas, torka av bänkarna, torka av kaklet och göra rent fläkten. Jag tömde diskmaskinen som älsklingen startat och sedan flyttade jag över tvätten till tumlaren, startade en ny maskin. Där efter började jag läsa en bok, måste ju lämna in 5 litteraturanalyser i svenskan innan terminen är slut, när tumlaren var klar plockade jag ur tvätten, vek den och lade den i högar så att det fanns plats för mer tvätt i tumlaren när tvättmaskinen var klar. När jag fyllt tumlaren en gång till så slängde jag i sista tvätten i maskinen men kunde inte köra igång den eftersom den inte var full. Läste istället lite mer tills torktumlaren var klar och jag kunde vika och lägga in handdukarna. 
 
När allt detta var klart så bestämde jag mig för att kolla på tv, det blev filmen "Eve of Destruction", inte världen bästa film men den var helt oki. Samtidigt som jag tittade på filmen så "smsade" jag med min rara Pernilla, saknar min vän så mycket och önskar hon kunde flytta till Göteborg så jag hade henne närmre! <3
Men jag får nöja mig med att ha henne i min telefon, det är det absolut bästa med dagens teknik, ens vän är aldrig längre än ett klick bort! Pernilla får mig alltid att skratta och må bra oavsett vilket humör jag är på, hon förstår mig och står ut med mig trots mina brister. Hon är helt enkelt den bästa vän man kan ha, förutom en hund då. ;o)
 
Efter filmen tog jag och Buffy en promenad och sedan var det dags att borsta tänderna innan vi skulle lägga oss. Jag borstade Buffys tänder först, alltid skönt att ha det gjort, sen borstade jag mina egna och efter det fyllde jag på Buffys matskål innan vi hoppade upp i sängen för en god natts sömn. Jag sov som en liten bebis och idag är jag riktigt pigg! =)
 
Får väl se om man kanske ska ta tag i dagen eller helt enkelt bara ha en slappar söndag. 
Ha det gott alla!
<3 <3 <3

Snart så!

Publicerad 2013-02-10 13:23:49 i Allmänt,

Ja det händer mycket runt omkring nu. I veckan anmälde jag mig till högskoleprovet, som går av stapeln den 6:e april. Jag vet inte hur det kommer att gå men det ska bli intressant att se om jag har någon chans alls att klara det, Det är ganska långt kvar men tiden går och jag säger bara, snart så! =)

Nu i helgen så håller vi på att plocka i ordning det sista i lägenheten, ja det har tagit tid men aldrig anade jag väl att det skulle bli så svårt att hitta plats åt alla våra saker.Vi har donat och fixat, vi har ställt upp och ställt om men fortfarande inte fått plats för allt. Vi gör allt för att göra allt så litet som möjligt och slänger en hel del. Vi har lite kvar att göra men snart så!

Dags för mig att lämna datorn så vi får ordning här någon gång. =)
Ha en härlig söndag!

Attans vad jag är duktig! ;)

Publicerad 2013-02-04 08:56:43 i Allmänt,

I helgen jobbade Jimmy så jag fick sitta hemma själv med bara Buffy och Arsim som sällskap. Inget fel i det alls, jag älskar mina djur och deras sällskap är värt massor. =)

För att känna mig iaf lite duktig så bestämde jag mig för att passa på att skriva lite på mina hemuppgifter. Jag hade en i svenskan som skulle göras, en i engelskan och så läxa i Samhällskunskapen till måndag och onsdag. Jag passade på att göra allihopa så nu är jag klar med det och kan fokusera på matematiken under veckan.

Attans vad jag är duktig! ;)

Känns bra att kunna lägga fokus på matematiken under veckan för senast den 15:e februari måste jag anmäla mig till högskoleprovet som går av stapeln den 6:e april och det är MYCKET matematik på högskoleprovet. Men jag gör det för att se hur mycket jag får och hur mycket bättre jag måste bli för att klara det med tillräckligt hög poäng för att komma in på någon bra utbildning. =)

Snart är det dags att åka till skolan.
Hoppas ni haft en bra helg! <3 <3

Är kunskap viktigare än kunnande??

Publicerad 2013-02-02 12:21:31 i Allmänt,

Något som man märker mer och mer i dagens samhälle är hur viktigt det har blivit med kunskap. Det räcker inte med att bara gå ut grundskolan som det gjorde för 40-50 år sedan utan idag krävs så mycket mer.

Gymnasiet är inte heller tillräckligt idag utan du behöver ha en ännu högre utbildning för samma jobb som du förr kunde få direkt efter grundskolan om du nu ens gick ut den innan du fick jobb. Hur kommer sig detta? Hur blev vi ett samhälle där kunskap är viktigare än kunnande?

Förr hade man möjligheten att få ett jobb om man bara kunde utföra jobbet väl, alltså om man hade kunnandet som behövdes för att utföra jobbet så spelade kunskapen du hade från olika utbildningar mindre roll. Hade man potential för att klara jobbet med lite övning kunde man få jobba som lärling och på så sätt inhämta kunnandet man behövde för att göra jobbet.

Idag måste du studera och åter studera, sitta med näsan i böckerna halva livet för att få jobba med något alls. Du kan knappast ens söka ett jobb som lokalvårdare utan att ha gymnasieutbildning, ett jobb som man knappt ens behövde vara myndig för att utföra förr. Har det blivit så mycket svårare att städa sedan våra föräldrar var unga eller är det helt enkelt ett sätt för samhället att skapa större klyftor mellan olika typer av människor? Vad jag minns så fick man inget lära sig om att städa i gymnasiet, men det kanske har ändrats nu? Jag förstår inte vad matematik, kemi, samhällskunskap och svenska studier kan göra för att ge mig kunnandet att städa.

Det känns som att kunskap har blivit så mycket viktigare än faktiskt kunnande och i viss mån kan jag hålla med om att kunskap är bra att ha, har du ingen kunskap om människokroppen, olika instrument och medicinska termer kanske det är svårt att arbeta som läkare, men om du inte har kunnandet som krävs för att till exempel genomföra en intubation så hjälper inte all kunskap i världen. Eller gör den det? Kan man klara att utföra ett arbete med perfektion bara genom att ha kunskapen om arbetet? Kan man läsa sig till perfektion?

Jag tror fortfarande att kunnande är viktigare än själva kunskapen,vissa saker kan man bara inte läsa sig till. Man kan läsa alla böcker man hittar om serviceyrket och hur man är när man är serviceinriktad men om man inte har känslan för att vara serviceinriktad så kommer man aldrig klara att utföra arbetet perfekt. Visst kan vem som helst utföra vilket arbete som helst om de bara har studerat ämnet tillräckligt ingående men någon som har kunnandet om yrket och känslan för det, bara den personen kan utföra arbetet med perfektion. 

För att ta ett exempel, det finns ett hav av information om hur du ska göra för att kunna teckna olika saker, skrivna tips och bilder upplagt så ända in i detalj att det inte borde gå att misslyckas. Men ändå finns det så många människor som knappt ens kan rita en streckgubbe, problemet är att alla inte har kunnandet att få pennan att upprepa det som hjärnan tar till sig från boken på ett tomt papper. Det finns även böcker om hur du blir en bra författare, men ändå är det bara ett fåtal av de som verkligen vill bli författare som faktiskt lyckas skriva en bok. 

Kunskap är något otroligt viktigt att ha, vi lever för att lära som det sägs. Men lever vi för att sitta i skolbänken halva livet? Blir vi egentligen klokare av detta? Jag läste en artikel i Metro för några månader sedan där det stod att barn presterar allt sämre i skolan och att betygen sjunker. Är kanske detta ett tecken på att man har en person med kunskapen om att lära ut men inte kunnandet att föra kunskapen vidare på positionen som lärare? 

Förr hade man inte utbildningar på minst 3,5-5,5 år för att bli lärare av något slag, man valde ut den kunnigaste personen i socknen och satte den att utbilda barnen. Nu får man knappt ens jobb som förskolelärare utan att ha läst 3,5 år på en lärarutbildning. Sen spelar det ingen roll hur kunnig du är när det gäller att ta hand om barn. Visst vill man det bästa för sina barn men vad är det som säger att den som är utbildad lärare är den kunnigaste läraren?

Kanske har jag fel men jag skulle inte vilja påstå att våra gamla är dumma bara för att de inte har den kunskap du tillgodogör dig i gymnasiet eller på högskolan. Visst, många gamla har bara gått grundskola, flickskola, realskola eller liknande men ändå vänder vi oss till dem när vi känner oss osäkra på något vi stöter på här i livet. De har kanske inte kunskapen om ämnet men de har säkerligen kunnandet för det har de fått från livets skola! 

Vi lever i ett samhälle där kunskap blir allt viktigare och kunnande bara är något man fnyser åt, är det inte så? Företagen använder utbildning och kunskap för att sålla bland arbetssökande istället för att välja bland alla och välja den som är kunnigast. Om och om igen söker de efter någon att fylla samma position, med otaliga krav på kunskap och utbildningar. De anställer någon med kunskapen och sedan någon eller några månader senare så är den personen avskedad och de söker någon ny. Jag tror fortfarande att du oavsett hur mycket studier du går igenom aldrig kan tillgodogöra dig det kunnande som du får i livets skola. Du måste göra mer än bara läsa dig till hur det fungerar, du måste ut i samhället och ta del av andras kunnande i ämnet. Du kan inte lära dig dansa vals genom att läsa om det du måste öva upp kunnandet genom att utöva dansen. 

Samhället må tycka att kunskap är viktigast men jag håller på kunnandet!

Bara för att du läst om hur man framför en bil eller motorcykel betyder det inte att du har kunnande nog att göra det. Du behöver någon med kunnandet att framföra en bil som visar dig hur du ska göra, varför måste man annars ha haft sitt körkort minst 5 år felfritt för att få vara handledare till någon som skall övningsköra? Kan det vara så att du annars bara har kunskapen om att köra bil men inte kunnande nog för att föra kunskapen vidare?

 

Man kommer inte långt med kunskap utan kunnande!

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela